sestdiena, 2012. gada 2. jūnijs

Mazas laimes un lielas laimītes



Ceriņa zieds ar piecām ziedlapiņām, četrlapu āboliņš, laimes pakavs, truša ķepa un daudzi citi simboli, ar kuriem pie izdevības mēģinām pieburt sev laimi. Ja ne savādāk, tad kaut vai tā! Kurš gan nevēlas justies pilnīgi laimīgs? Šī tēma cilvēci interesējusi jau kopš seniem laikiem.
Zinātnieki, kas pēta laimes sajūtu, apgalvo: laime ir subjektīva labsajūta. Un ir formulētas vismaz 300 laimes definīcijas.
Laime tiek meklēta visur: mūžībā, nemirstībā, mirklī, Dievā, paradīzē, dzīves pilnībā, ģimenē, tautā utt. Tā tiek saistīta ar visām cilvēka dzīves jomām.
Tomēr pastāv viedoklis, ka laime nav konstatējama, pat tad, kad tā ir. Visbiežāk mēs to saskatām tikai tad, kad tās sen vairs nav.
Kā dabas būtne cilvēks ir prieka un bēdu, apmierinātības un neapmierinātības būtne. Jāpieņem par patiesību tas, ka viss, kas mums sagādā prieku, agri vai vēlu tomēr izzūd. Un bieži būs situācijas, kad cilvēks jutīsies niecīgs un neaizsargāts naidīgajā pasaulē.
Kā personība, kultūras un sociālā parādība – cilvēks ir laimes un nelaimes būtne. Tad par laimi mēdz saukt arī īslaicīgu, pozitīvu pārdzīvojumu, veiksmi, lielu prieku, labvēlīgu apstākļu sakritību. Citi laimi izjūt kā ilgstošu apmierinātību, kas saistīta ar dziļām jūtām.
Mēs instinktīvi vēlamies justies labi, būt apmierināti. Tāpēc savā ikdienā meklējam, pastiprinām vai paši radām situācijas, kas mums šo labsajūtu var sniegt. Tāpat kā gan apzināti, gan neapzināti tiecamies izvairīties no sāpēm, bēdām, bailēm, kas dara mūs nelaimīgus.
Daudzi ir pārliecināti, ka vienas lielas laimes nemaz nav. Ir tikai daudz, bezgala daudz mazu laimīšu. Un ne jau ceriņu krūmā, bet tepat un tūlīt – katra paša dzīvē.

Veselības pētnieki laimi uzskata par vienu no svarīgākajiem veselību noteicošajiem faktoriem.Tāpēc:

:) Pilnībā koncentrējies uz notiekošo šeit un tagad, šajā pat mirklī. Neielaid prātā domas par bēdīgiem pagātnes notikumiem, nemokies neziņā par nākotni.

:) Pamēģini arī nepatīkamiem vai mazāk interesantiem darbiem nodoties tā, ka tie kļūst interesanti un aizraujoši.

:) Ik dienas atrodi kādus notikumus, kas ir iepriecinoši un kuru dēļ diena kļūst vērtīga.

:) Esi pateicīgs par skaistajām lietām, ko piedāvā dzīve, pat tad, ja vienlaicīgi atgadās problēmas.

:)Samazini savas vēlmes, tieksmes, lai būtu mazāk satraukuma, spriedzes. Tādā veidā vairāk varēsi pievērsties ikdienas sīkajiem dzīves priekiem un labvēlīgajiem notikumiem.


2 komentāri:

  1. Regulāri apskatu Jūsu profilu šeit - ar katru reizi arvien interesantāki raksti! Tā turpināt!!!

    AtbildētDzēst
  2. ļoti interesants raksts. man patika

    AtbildētDzēst