PARASTĀ SĒRAPIEPE |
Parastā sērapiepe (Laetiporus sulphureus)
Syn.: Polyporus sulphureus; Grifola sulphurea
Citi latviskie nosaukumi: Dzeltenā piepe, Sēra piepe
English names: Sulphur Shelf, Chicken-of-the-Woods
Deutsche Name: Gemeiner Schwefel-Porling
Citi latviskie nosaukumi: Dzeltenā piepe, Sēra piepe
English names: Sulphur Shelf, Chicken-of-the-Woods
Deutsche Name: Gemeiner Schwefel-Porling
Uz dažādu lapukoku, bet
īpaši ozolu, vītolu, parkos arī uz ošu u. c. lapukoku stumbriem parādās
jau maija vidū un aug visu vasaru. Tas ir sēnēm patukšs laiks (it īpaši
līdz jūnija vidum).
Sērapiepe ir piepju sēne, kas praktiski nav
sajaucama ne ar kādu citu piepju sēni. Tās augļķermeņi pusapaļi, 10 –
40 cm plati, 1 – 4 cm biezi, aug viens virs otra veidojot lielākas vai
mazākas grupas.
Tie ir oranži (sevišķi jaunie) vai sēra dzelteni ar
iesārtu nokrāsu; vēlāk izbalē un kļūst gaišdzelteni.
Stobriņu slānis
augļķermeņu apakšpusē sērdzeltens. Mīkstums mīksts, gaļīgs,
dzeltenbalts.
Sēne satur antibiotiskas vielas. Aug kā parazīts uz dažādu
lapukoku stumbriem izraisot brūno trupi.
Sēra piepe ir ēdama. Tā ir ar īpatnēju garšu, kas var mainīties
atkarībā no koku sugas uz kuras tā augusi un ne katram būs patīkama un
pieņemama. Ēdami gan tikai jauni augļķermeņi, kamēr tie ir mīksti. Tos
nomazgā, sasmalcina (samaļ) un cep kopā ar piedevām.
Garšīga. Ja sēra piepe aug uz ozola, tā ir mazliet rūgtena, ja uz
vītola — mazliet skābena, tātad gardēži var draugiem sagādāt
pārsteigumu, liekot atminēt, ko viņi ēd. Zinātāji apgalvo, ka pēc garšas atgādinot vistu. Vēl viena sēra piepes labā
īpašība ir tās augšanas laiks — atrodama jau maijā. Jaunu sēra piepi
var sagatavot kā malto gaļu vai kā gulašu, sagriežot gabaliņos. Cep bez
vārīšanas.
Uzmanīgi - dažiem cilvēkiem var būt alerģiska reakcija!
Negaidīti, bet sērapiepe izskatās kā dzeltenas pankūkas, kas pie koka stumbra spēlē paslēpes , kā tēls no I. Ziedoņa "Dzeltenās pasakas"!;)
AtbildētDzēst