ceturtdiena, 2012. gada 24. maijs

Uz eksāmeniem - bez bailēm!


Bailes ir nepatīkamas emocijas, kas rodas kā atbildes mehānisms dzīvam organismam sastopoties ar draudiem vai sāpēm. Tās ir organisma dabiska reakcija, lai pasargātu to no sociālajiem un fiziskajiem apdraudējumiem un nāves, sagatavojot to uzbrukumam vai aizsardzībai.
 Baiļu spēcīgums ir atkarīgs no situācijas, kurā ir cilvēks, un paša cilvēka personības un pieredzes. Intensīvas bailes var radīt īslaicīgus fiziskus traucējumus: sirdsdarbības paātrināšanos, pastiprinātu svīšanu, drebuļus, apgrūtinātu izziņu.
Lai pārvarētu bailes, kā arī stresa, satraukuma vai nemiera stāvokli, svarīgākais ir atslābināties. To var veikt dažādos veidos.
Ūdens
Bradāšana pa ūdeni. Izmantojiet tuvākās pieejamās ūdenskrātuves. Tikai pirms tam pārliecinieties par to dziļumu un ūdens kvalitāti. Mājās to var darīt vannā pa ūdeni, kura temperatūra ir 10 – 15 grādi. Der arī ceļgalu apliešana ar aukstu ūdeni, silto un auksto pelžu maiņa jeb kontrastduša. Bet, ja ir iespējams – peldiet!
Dejošana
Varat to darīt viens pats mājās pie mūzikas. Iespējams apmeklēt deju nodarbības kādā deju kolektīvā. Bet vislabāk ir dejot ar partneri kādā ballītē vai klubā.
Ēšana
Ja ēšana nomierina – dariet to! Bet ēdiet saprātīgi – lietojiet uzturu ar sabalansētu kaloriju daudzumu.
Ja vienlaicīgi norit aktīvs mācīšanās process, tad atmiņas nostiprināšanai vispiemērotākie ir produkti ar augstu olbaltumvielu saturu (gaļa, zivis, biezpiens, pākšaugi, rīsi, auzu pārslas u.c.). Tās mums vajadzīgas, lai audzētu sinapses (saskares vietiņas, caur kurām tiek nodota informācija) starp atmiņas procesā iesaistītajām smadzeņu šūnām.
Produkti, kas nomierina un līdzsvaro: piens, siers, makaroni, banāni un melnā šokolāde
Medikamenti
Neaizraujieties ar nomierinošas vai uzbudinošas iedarbības ķīmisko preparātu un produktu lietošanu! Neliels uztraukums atbildīgos brīžos ir pat vēlams. Asinsritē izdalītais adrenalīns mobilizē ne tikai mūsu fiziskos, bet arī garīgos spēkus.
Vakaros, ja ir problēmas aizmigt – glāze silta piena vai piparmētru tēja būs vispiemērotākais līdzeklis.
Miegs
Pirms eksāmena noteikti guliet 7-8 stundas. Mācīšanās pēdējā naktī ir mazproduktīva. Bet, ja gatavošanās eksāmenam notikusi savlaicīgi, tad tieši miegā informācija mūsu smadzenēs tiek sakārtota „pa plauktiņiem”, lai vajadzīgajā brīdī varētu atrast visu vajadzīgo.
Un vispār, cilvēks ar savām sensorajām sistēmām (maņu orgāniem) ir iekārtots tā, ka viss, ko viņš dzīves laikā ir redzējis, dzirdējis vai kaut kādā citā veidā sajutis, tiek noglabāts smadzeņu dzīlēs. Pietiek pat ar nelielu adrenalīna devu, lai nepieciešamās zināšanas un prasmes varētu atrast un pielietot attiecīgajā brīdī.
Tāpēc dosimies uz eksāmenu bez bailēm, bet mazliet tomēr baidīsimies!:)

3 komentāri:

  1. Labs padoms -zelta vērts!;)

    AtbildētDzēst
  2. Noderīgi padomi! Iepriekš nebiju par tiem lasījusi. Paldies - noderēs turpmāk! :)

    AtbildētDzēst
  3. ņemsim vērā padomus! :)

    AtbildētDzēst