trešdiena, 2012. gada 31. oktobris

HELOVĪNA KARALIS DZIEDĒ




Šīs ogas dzimtene ir Centrālamerika un Dienvidamerika. Antīkos laikos no ķirbjiem  gatavoja traukus, kuros glabāja ūdeni un vīnu.  Arī mūsdienās, svinot Visu svēto dienas priekšvakaru, no ķirbjiem grebj spocīgus dekorus mājai. 
Ķirbju īpašības tikušas novērtētas jau pirms 5000 tūkstošiem gadu. Tā Peru iedzīvotāji uzskatīja, ka šo augu uz Zemes atveduši atnācēji no Kosmosa. Vēlāk ķirbis izplatījās visā Ziemeļamerikā, bet pēc Kolumba vizītes atceļoja uz Eiropu un tika dēvēts par indiāņu ābolu.

Ķirbja miza stiprina matus, nagus un zobus. Samalta tā ir izmantojama tāpat kā augļa mīkstums.

Ķirbja mīkstums, ko parasti lieto uzturā, īpaši piemērots kuņģa–zarnu trakta slimniekiem, jo ir maigs un viegli pārstrādājams ēdiens. Tajā gan ir maz šķiedrvielu, bet daudz pektīna, kas izvada lieko holesterīnu, samazina asinsspiedienu, izvada lieko šķidrumu. Lielais vitamīna A daudzums ķirbja mīkstajā daļā dara šo dārzeni par neaizvietojamu gadījumos, ja ir jāmazina kuņģa iekaisuma procesi. Tāpēc izmanto ķirbi gastrīta ārstēšanā. Smadzeņu darbību ļoti spēcīgi uzlabo ķirbju ievārījums. Vēl lielāks efekts būs, ja ievārījums tiek gatavots, izmantojot medu.

Ķirbja viducis, kas līdzinās švammei, ir izmantojams mugurkaula un locītavu masāžām, ādas kopšanā kā losjons, jo ir pilns ar bioloģiski aktīvām vielām un ļoti tīru ūdeni. Ārstniecībā tas ir līdzeklis ādas izsitumu un ekzēmu dziedēšanai.

Ķirbja sēklas satur eļļu, kas eļļo un uztur pie labas veselības locītavas, atjauno gļotādu mitrumu un ir labs onkoloģisko slimību profilakses līdzeklis. Lobītas ķirbju sēklas satur kukurbitacīnu, kas iznīdē vēdera parazītus - cērmes, spalīšus.

Ķirbja sula satur saharozi, pektīnu, kāliju, kalciju, magniju, dzelzi, varu un kobaltu. Sulā ir vērtīgie C, B1, B2, B6, E vitamīni un beta-karotīns.
Ķirbju sula satur organisko želatīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos, samazina osteohondrozes sekas. 
Ķirbji veicina kaulu dzīšanu un neorganisko sāļu izvadīšanu no organisma, bagātina organismu ar fluorīdu, tādējādi palīdzot novērst kariesu. 
Ķirbja sula ir lielisks palīgs žults un nierakmeņu šķīdināšanai un izvadīšanai no organisma. 
Ķirbja sulai, sajauktai ar medu,  piemīt nomierinošs efekts, var lietot pirms miega. 
Pateicoties lielajam kālija daudzumam, ķirbis mazina tūsku, labvēlīgi ietekmē asinsspiediena pazemināšanos.



2 komentāri:

  1. Jā, ķirbis ir lielākā un vērtīgākā oga uz pasaules!

    AtbildētDzēst
  2. nezināju ka ķirbis ir oga... interesanti...

    AtbildētDzēst