Šīs ogas dzimtene ir Centrālamerika
un Dienvidamerika. Antīkos laikos no ķirbjiem gatavoja traukus, kuros
glabāja ūdeni un vīnu. Arī mūsdienās, svinot Visu svēto dienas priekšvakaru, no ķirbjiem grebj spocīgus dekorus
mājai.
Ķirbju īpašības
tikušas novērtētas jau pirms 5000 tūkstošiem gadu. Tā Peru iedzīvotāji
uzskatīja, ka šo augu uz Zemes atveduši atnācēji no Kosmosa. Vēlāk ķirbis
izplatījās visā Ziemeļamerikā, bet pēc Kolumba vizītes atceļoja uz Eiropu un
tika dēvēts par indiāņu ābolu.
Ķirbja
miza
stiprina matus, nagus un zobus. Samalta tā ir izmantojama tāpat kā augļa
mīkstums.
Ķirbja
mīkstums, ko parasti lieto uzturā,
īpaši piemērots kuņģa–zarnu trakta slimniekiem, jo ir maigs un viegli
pārstrādājams ēdiens. Tajā gan ir maz šķiedrvielu, bet daudz pektīna, kas
izvada lieko holesterīnu, samazina asinsspiedienu, izvada lieko šķidrumu.
Lielais vitamīna A daudzums ķirbja mīkstajā daļā dara šo dārzeni par
neaizvietojamu gadījumos, ja ir jāmazina kuņģa iekaisuma procesi. Tāpēc izmanto
ķirbi gastrīta ārstēšanā. Smadzeņu darbību ļoti spēcīgi uzlabo ķirbju
ievārījums. Vēl lielāks efekts būs, ja ievārījums tiek gatavots, izmantojot
medu.
Ķirbja
viducis, kas līdzinās švammei, ir izmantojams mugurkaula
un locītavu masāžām, ādas kopšanā kā losjons, jo ir pilns ar bioloģiski aktīvām
vielām un ļoti tīru ūdeni. Ārstniecībā tas ir līdzeklis ādas izsitumu un ekzēmu
dziedēšanai.
Ķirbja
sēklas satur eļļu, kas eļļo un uztur pie labas
veselības locītavas, atjauno gļotādu mitrumu un ir labs onkoloģisko slimību
profilakses līdzeklis. Lobītas ķirbju sēklas satur kukurbitacīnu, kas iznīdē
vēdera parazītus - cērmes, spalīšus.
Ķirbja
sula
satur saharozi, pektīnu, kāliju, kalciju, magniju, dzelzi, varu un kobaltu.
Sulā ir vērtīgie C, B1, B2, B6, E vitamīni un beta-karotīns.
Ķirbju sula satur organisko želatīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos, samazina osteohondrozes sekas.
Ķirbju sula satur organisko želatīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos, samazina osteohondrozes sekas.
Ķirbji veicina kaulu dzīšanu un
neorganisko sāļu izvadīšanu no organisma, bagātina organismu ar fluorīdu, tādējādi palīdzot novērst kariesu.
Ķirbja sula ir lielisks palīgs žults un
nierakmeņu šķīdināšanai un izvadīšanai no organisma.
Ķirbja sulai, sajauktai ar
medu, piemīt nomierinošs efekts, var lietot pirms miega.
Pateicoties
lielajam kālija daudzumam, ķirbis mazina tūsku, labvēlīgi ietekmē
asinsspiediena pazemināšanos.
Jā, ķirbis ir lielākā un vērtīgākā oga uz pasaules!
AtbildētDzēstnezināju ka ķirbis ir oga... interesanti...
AtbildētDzēst