pirmdiena, 2012. gada 17. septembris

KLIMATS UN VESELĪBA


Klimats ir ilggadējais laikapstākļu režīms kādā apvidū, un to raksturo meteroloģiskie elementi:
Ø atmosfēras spiediens,
Ø vēja ātrums un virziens,
Ø gaisa t o un mitrums,
Ø mākoņainums,
Ø nokrišņi u.c.

Medicīniskā laikapstākļu prognoze (MLP) ir zinātniski pamatots pieņēmums par laikapstākļiem un to ietekmi uz cilvēku veselību.

PirmāIr īpaši labvēlīgos laikapstākļos. Skaidrs laiks, vai arī neliels mākoņu daudzums, atmosfēras spiediens stabils (1-2mb/3 h), temperatūras amplitūda 5-10 ºC, gaisa relatīvais mitrums neliels, lēns vējš.


Otrā Labvēlīgos laikapstākļos. Atmosfēras spiediens mainās par 2-2,5 mb/3h, temperatūras amplitūda 10-15 ºC, relatīvais mitrums palielinās 10-25%, mērens vējš 6-11 m/s, nelieli nokrišņi, īslaicīgs pērkona negaiss, migla.

TrešāNelabvēlīgos laikapstākļos. Atmosfēras spiediens mainās par 3-4 mb/3h, temperatūra diennaktī 10-20 ºC, relatīvais mitrums pieaug par 20-40%, vēja stiprums 12-15 m/s un vairāk, lietusgāzes, pērkona negaiss vai ilgstoši stipri nokrišņi, intensīva migla, vasarā tveice, kad temperatūra ir 25 ºC un vairāk, bet mitrums 70% un vairāk.

CeturtāSevišķi slikti laikapstākļi. Atmosfēras spiediens mainās par 5-6 mb/3h un vairāk, temperatūra mainās par 10-20 ºC un vairāk, mitrums pieaug par 20-24%, ļoti stiprs vējš, vētra, strauji mainās vēja virziens, pērkona negaiss ar krusu.

 Meteotropisms – cilvēka jūtīgums pret laikapstākļu maiņu, meteoroloģisko faktoru radītās novirzes dažādu orgānu darbībā.

Visbiežāk konstatētās pārmaiņas:
Ø CNS (nogurums, bezmiegs, miegainība, īgnums, samazinās spējas koncentrēties)

Ø Asinsrite (sirdsklauves, pārsitieni, smaguma sajūta sirds apvidū, reibonis)

Ø Gremošana (slikta dūša, nav ēstgribas, caureja, pastiprinās tējas vai kafijas iedarbība)

Ø Morfoloģiskās un bioķīmiskās (palielinās kapilāru caurlaidība, asins recētspēja, leikocītu skaits, hormonu daudzums asinīs)

Meteotropiskās slimības – slimības (visbiežāk hroniskas), kuru uzliesmojumi var būt saistīti ar laikapstākļu svārstībām:
Ø Reimatoīdais poliartrīts
Ø Radikulīts
Ø Neirīts
Ø Sirds išēmiskās slimības (+miokarda infarkts)
Ø Ateroskleroze (+insults)
Ø Cukura diabēts
Ø Migrēna
Ø Glaukoma
Ø Bronhiālā astma
Ø Gripa
Ø ARS
Ø Asinsvadu tromboze
Ø Depresija




2 komentāri: