pirmdiena, 2013. gada 21. janvāris

OMNOMNOMNOM


Labi strādājoša gremošanas orgānu sistēma palīdz mums dzīvot labāk un veselīgāk. Cik daudz un dažādu ēdienu ir pasaulē! Cik atšķirīgi uz tiem reaģē dažādu cilvēku ķermeņi! Mūsu ķermeņa „caurulēm” nākas smagi strādāt, bet sabojāt tās var itin viegli.
Pati lielākā mūsu ķermeņa „caurule” ir gremošanas trakts. Ēdiens caur barības vadu nokļūst kuņģī, tad pa apmēram sešus metrus garo tievo zarnu aizkļūst līdz resnajai zarnai un tur gaida, līdz esam gatavi to izvadīt no sava ķermeņa. Pati gremošanas būtība slēpjas sīkās detaļās, kas sarežģītības ziņā pilnībā var konkurēt ar smadzenēs notiekošajiem procesiem. Tieši šo sīko detaļu pārzināšana ļauj saprast, kā mūsu ķermenis mijiedarbojas ar apkārtējo vidi, kā tas uzņem barības vielas un ūdeni.


Pamēģini sakārtot gremošanas sistēmas orgānus pareizajā secībā!

Kas īsti notiek katrā no gremošanas orgānu sistēmas daļām?


Mutes dobumā notiek barības mehāniska sasmalcināšana un sākas ķīmiskā šķelšana. Cilvēka siekalās esošais enzīms amilāze šķeļ ogļhidrātus. Enzīms lizozīms iznīcina mikroorganismus. Gļotviela mucīns salipina barību.
Kuņģa sula satur enzīmu pepsīnu un sālsskābi. Pepsīns šķeļ olbaltumvielas. Sālsskābe uzbriedina olbaltumvielas, veicinot to šķelšanu, kā arī iznīcina daudzus ar barību norītus mikroorganismus.
Divpadsmitpirkstu zarnā ieplūst aizkuņģa dziedzera un žults sula. Aizkuņģa dziedzera amilāze turpina šķelt cieti, aizkuņģa dziedzera tripsīns turpina šķelt olbaltumvielas, enzīms peptidāze, olbaltumvielas sadala līdz aminoskābēm. Divpadsmit pirkstu zarnā tauku pilienus mazākā pilītēs sadala žults. Žults veidojas aknās, bet uzkrājas žultspūslī. Emulģētos taukus šķeļ aizkuņģa dziedzera enzīms lipāze.
Tievās zarnas sienas dziedzeršūnas izdala zarnu sulu. Tā satur daudz enzīmu, kuri pabeidz barības vielu sašķelšanu. Tievajā zarnā notiek barības vielu uzsūkšanās. Ūdens un barības vielu uzsūkšanos veicina zarnu bārkstiņas, kuras palielina tievās zarnas virsmu. Caur gļotādas bārkstiņām barības vielas nonāk asinīs vai limfā.
Resnajā zarnā ūdens un sāļi uzsūcas, bet no nesagremotajām barības atliekām veidojas fekāliju masa. Nesagremotās uztura atliekas uzkrājas resnās zarnas beigu daļā - taisnajā zarnā un caur anālo atveri tiek izvadītas no organisma.







Bet tagad - pats jautrākais!

6 komentāri:

  1. ļoti laba zināšanu deva. :)

    AtbildētDzēst
  2. Labs materiāls par gremošanas orgānu sistēmu.

    AtbildētDzēst
  3. Būtu ļoti jauki,ja pievienotu rakstu par cilvēkiem,kas barojas no saules enerģijas un izklāstītu processu,kā tas notiek.

    AtbildētDzēst
  4. Pamācoš un ieinteresējoš raksts :)

    AtbildētDzēst
  5. Iespēja gūt jaunas zināšanas!!

    AtbildētDzēst
  6. Izsmeļošs materiāls!

    AtbildētDzēst